Gebruik WordPress Multisite om een netwerk van websites te runnen

WordPress is een van de snelstgroeiende tools voor webontwikkeling en biedt een uitstekende oplossing voor mensen die tientallen of zelfs duizenden websites willen beheren vanuit een enkel admin-paneel.

Misschien wel het sterkste kenmerk van WordPress is de manier waarop het contentmanagementsysteem de inhoud van de site gescheiden houdt van de functionaliteit en het ontwerp. In plaats van dat ze allemaal met elkaar verstrengeld zijn, wordt functionaliteit bestuurd door plug-ins en wordt het ontwerp bestuurd door thema’s. WordPress-thema’s regelen elk aspect van het ontwerp, van de kleuren en lettertypen tot de koptekst, voettekst en lay-out.

De groei van WordPress was indrukwekkend. Begonnen in 2003 als een eenvoudige open source-tool voor het publiceren van blogs, wordt WordPress sinds juni 2011 al gebruikt door meer dan 14% van ‘s werelds grootste websites.

De laatste grote release van WordPress omvatte WordPress Multisite – een krachtige maar gebruiksvriendelijke manier om meerdere websites te beheren vanaf een enkele login. Hoewel de basis van WordPress Multisite erg eenvoudig is en een nieuwe site binnen enkele seconden kan worden gemaakt als een subdirectory of subdomein van de bovenliggende site, heeft WordPress Multisite een schat aan andere, meer geavanceerde functies. Met WordPress Multisite kan de netwerkbeheerder of “Super Admin” bijvoorbeeld bepalen welk toegangsniveau elke lokale sitebeheerder tot elke individuele website krijgt. De Super Admin bepaalt ook tot welke WordPress-plug-ins en thema’s de lokale sitebeheerders toegang hebben. Er is ook de mogelijkheid om sites te maken als onafhankelijke domeinen met behulp van “domeintoewijzing”. Dit is zelfs nog geavanceerder en vereist een geavanceerde gebruiker of professionele WordPress-consultant om op te zetten. Subdirectory

Om een ​​WordPress Multisite-netwerk op te zetten, moet een gebruiker eerst zijn eigen door zichzelf gehoste WordPress-installatie hebben, bijgewerkt naar de nieuwste versie. Vanaf juni 2011 is de nieuwste versie 3.1.3, maar updates worden doorgaans om de paar maanden uitgebracht. Er zijn verschillende manieren om WordPress Multisite te installeren, maar misschien worden de beste en meest betrouwbare instructies geleverd door WordPress.org zelf.

Pas op dat het voor een gebruiker verre van eenvoudig kan zijn om te upgraden van standaard WordPress naar WordPress multisite en de WordPress-makers kunnen dit zelfs doelbewust zo houden. Niet om nare of commerciële redenen, maar gewoon om hun minder ervaren gebruikers de extra complicatie te besparen. Ze doen dit omdat de technische vereisten van WordPress Multisite aanzienlijk groter zijn en minder technische gebruikers die niet zeker weten wat ze doen, kunnen gemakkelijk instabiliteit op hun sites veroorzaken, vooral als ze veel plug-ins hebben geïnstalleerd. Bepaalde plug-ins werken goed met WordPress Multisite en andere plug-ins zijn niet compatibel. De ondersteuning die de ontwikkelaars van WordPress-plug-ins bieden, testen hun plug-ins niet altijd met WordPress multisite, laat staan ​​in combinatie met alle andere plug-ins. Met de oneindig mogelijke combinaties van plug-ins die WordPress-gebruikers mogelijk hebben geïnstalleerd, zou dit sowieso onmogelijk zijn.

Dus als u een technisch geavanceerde WordPress-gebruiker bent, is de beste manier om WordPress Multisite te installeren

Maak een back-up van uw huidige site.

Controleer de vereisten van uw hosting, vooral als u de sites beheert als subdomeinen of onafhankelijke domeinen. Deze zijn complexer om op te zetten, maar hebben veel voordelen, vooral voor SEO.

Controleer welke van uw huidige plug-ins twijfelachtige compatibiliteit hebben met WordPress Multisite. Schakel alle plug-ins uit waarvan u niet zeker bent.

Volg de richtlijnen die WordPress zelf geeft en voer hun instructies naar de letter uit.

Als u de meerdere websites als onafhankelijke domeinen beheert, installeer dan ook domeintoewijzing of zoek hiervoor de hulp van een specialist.
Als u echter een relatief recente conversie naar WordPress bent of slechts een gemiddelde gebruiker, dan wordt het sterk aanbevolen dat u een professionele WordPress-consultant inhuurt om dit voor u te doen. Het kan een ervaren WordPress-ontwikkelaar slechts een paar uur kosten om multisite voor u te installeren, wat u veel tijd en veel stress bespaart.

Ga voor meer informatie naar de WordPress Consultant, de in Londen gevestigde specialist in WordPress Multisite en SEO.

Toby Thomas is een professionele WordPress-consultant gevestigd in Londen. Toby is een expert in het gebruik van WordPress Multisite voor webdesign, SEO en internetmarketing. Toby startte zijn bedrijf als online marketingconsultant in 2005 en heeft nu zijn carrière gewijd aan het WordPress-platform, in de overtuiging dat dit de toekomst van webontwikkeling is.

Leave a Reply