Recept voor erwtensoep

Een oer-hollands recept: erwtensoep. Op dit moment misschien nog niet de juiste temperatuur maar wanneer het kouder weer is: perfect om jezelf mee op te warmen. Vaak verkopen de lokale slager of sportclubs ‘snert’. Met dit recept maak je echter een heerlijke eigen pan soep. Niks uit blik of pakjes, toch heel simpel met makkelijke ingrediënten te maken. Bereidingstijd verschilt, maar deze soep moet minstens 1,5 uur koken.

Benodigdheden

 • 2 aardappelen
 • 1 winterpeen
 • 2 uien
 • 1 prei
 • 2 stukken pastinaak
 • 1 (r)ookworst
 • 2 bouillonblokjes
 • Belangrijkst: 500 gram spliterwten

Bereiden van de soep

 1. Verzamel alle ingrediënten en pak een grote pan. Vul deze met 2 liter (eventueel al gekookt) water en laat dit aan de kook komen op middelhoog vuur. Kookt het? Dan mogen de bouillonblokjes en spliterwten erbij. Dit moet samen voor 1 uur koken op een laag vuurtje.
 2. Kijk na 1 uur of alle erwten zijn geknapt. Ook moeten ze goed zijn opgelost in het water. Dit kan ook langer duren. Roer daarna alles goed door elkaar, dit zorgt voor een stevige soep.
 3. Pak alle groentes (winterpeen, prei, uien, aardappelen en pastinaken) en bereid deze voor. Begin met de prei, was deze goed (er kan nog wat zand in zitten) en snij hem daarna in ringen. Snipper de ui in blokjes (na deze eerst te pellen). Daarna schil je de aardappelen, winterpeen en pastinaken, en snij je deze ook in blokjes.
 4. Voeg alle bovenstaande voorbereide groentes toe aan de pan. Voor 30 minuten moet dit goed koken. Hoe langer, hoe lekkerder de snert!
 5. Als allerlaatst bereiden we de (r)ookworst. Ookworst is verkrijgbaar bij de HEMA, een super lekker vegetarisch alternatief voor de bekende rookworst. Het enige wat je hoeft te doen, is de worst aan stukjes/halve maantjes te snijden. Deze gooi je in de soep. Na een paar minuten is deze klaar.
 6. Breng op smaak met wat peper en zout. Eet smakelijk! Alles wat over is, kan je gemakkelijk invriezen. Zo heb je een lekker gerecht voor een avond met wat minder tijd.

Wat zijn spliterwten?

Deze groente, spliterwten, zijn perfect voor dit gerecht. Doordat ze splitten (vandaar natuurlijk de naam) krijg je een fijne substantie. Naast soep kan je deze erwt ook gebruiken in een Indiase dahl of puree. De zaadhuid van deze erwtensoort wordt eerst verwijderd. Hierdoor kunnen ze in jouw soep ‘splitten’, oftewel: in twee helften uiteen vallen.

Koop je ze in blik of in een glazen pot, gooi dan niet het weekvocht weg. Doe dit gerust bij je soep, het zit  namelijk vol vitamine B. Spliterwten worden gewoon in Nederland geteeld. Maar ook in andere landen is het een populaire groente. Denk aan Japan of Thailand en Taiwan, daar wordt het geroosterd en daarna gezouten als snack gegeten. Ga je naar Engeland dan vind je deze erwt in een traditionele pudding.

Deze groente wordt op een machinale manier geoogst. Door een wrijving in een dorstrommel gaan de peulen al open. Hierdoor komen de erwten vrij. Daarna worden deze gezeefd. Hierdoor blijft het stro achter. Als laatste stap worden de erwten meteen in water naar de fabriek getransporteerd.

Leave a Reply