Rome: de stad van luxe

Als een van ‘s werelds meest historische en oude steden trekt Rome jaarlijks miljoenen toeristen. Van de oude weelde van het Forum Romanum en de catacomben tot de serene natuurlijke schoonheid van Villa Borghese, de belangrijkste bezienswaardigheden van Rome worden gewaardeerd door massa’s reizigers van over de hele wereld. Om echter een echt inzicht te krijgen in het historische erfgoed van Rome en zijn voorouders, is het van cruciaal belang om de traditie van luxe en grootsheid te waarderen die wordt geboden door de oude bezienswaardigheden van de stad.

Het Colosseum, bijvoorbeeld, is een regerend symbool van de oude Bezienswaardigheden Rome en een van de vlaggenschipmonumenten van de stad.  Maar het is van cruciaal belang om het Colosseum niet alleen te zien als een kenmerkend exemplaar van de Romeinse architectonische bekwaamheid, maar ook als de locatie van weelderige openbare spektakels en gladiatorengevechten. Bijna 500 jaar lang werd het Colosseum gebruikt als locatie voor gladiatorenspelen, nagebootste zeeslagen, dierenjachten, drama’s gebaseerd op de klassieke mythologie en executies – het behield zijn status als een belangrijk kenmerk van de grootsheid van het Romeinse rijk en een blijvend symbool van de macht van de keizer.

Een andere Romeinse ruïne die elk jaar de fascinatie van duizenden toeristen trekt, zijn de Thermen van Caracalla. De baden omvatten een complex dat ongeveer 13 hectare beslaat en op zijn hoogtepunt plaats biedt aan maximaal 1600 zwemmers – meer een luxe recreatiecomplex dan een eenvoudige reeks baden. De Thermen van Caracalla hebben niet alleen een reeks temperatuurgecontroleerde badkamers en zwembaden, maar ook een openbare bibliotheek en een winkelcentrum – een indicatie van de status van de Thermen als een van Rome’s meest toegeeflijke hotspots.

De overvloed aan renaissance- en barokarchitectuur in Rome is ook een prominente indicator van het welvarende erfgoed, waarbij het Piazza del Campidoglio vaak wordt genoemd als het meest indrukwekkende voorbeeld van renaissancecreatie in de stad. Ontworpen door Michelangelo, werd het plein oorspronkelijk gebouwd als een symbool van het nieuwe Rome in 1538, om indruk te maken op Karel V, de Heilige Roomse keizer.

Andere kenmerken van Rome’s grootse renaissanceperiode zijn het Palazzo del Quirinale (nu de zetel van de president van Italië), het Palazzo Venezia en het Palazzo Farnese – allemaal weelderige paleizen gebouwd door de beroemdste aristocratische families van Rome. Bovendien fungeert de Fontana di Trevi als Rome’s meest duurzame weergave van barokke architectuur, en is het een van de meest gekoesterde monumenten van de stad door zowel inwoners als reizigers.

Leave a Reply